Erken Hamilelik Belirtileri Nelerdir ?

İlk Hamilelik Belirtileri

Adet gecikmesi: Beklenen tarihte adet görülmüyorsa hamile kalma ihtimali söz konusudur. Ayrıca kanamanın normalden daha açık renkli olması da gebeliğe işaret ediyor olabilir.

İştahta değişmeler: Anne adaylarının bazılarında aşırı yemek yeme isteği ya da iştahsızlık hamileliğin ilk belirtileri olarak görülebilir.

Baş ağrısı: Hamileliğin ilk haftalarından itibaren bazı hormonal değişiklikler ve kan basıncında değişiklikler olur. Buna bağlı olarak da baş ağrısı meydana gelebilir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli husus hamilelikte doktor kontrolü dışında ilaç alınmaması gerektiğidir. Özellikle ülkemiz insanları en ufak bir baş ağrısı dahi olduğunda hemen ilaç kullanırlar. Eğer hamilelik şüpheniz varsa ilaçtan kaçınmalısınız. Böyle durumlarda ilaçsız baş ağrısını gidermek için linke tıklayarak baş ağrısına ne iyi gelir öğrenebilirsiniz.

Sancı: Regl dönemindekine benzer sancılar görülebilir. Fakat bu sancılar bire bir aynı değildir. Bu sancılarla birlikte meydana gelen mide bulantıları iştah kaybını da beraberinde getirebilir. Ayrıca yanma veya kaşıntı olmadığı müddetçe beyaz sütümsü akıntı gelmesi erken hamilelik belirtileri kapsamında normal kabul edilir.

Göğüslerde hassasiyet: Erken hamilelik belirtilerinin en belirgin olanıdır. Göğüsler şişebilir, ağrı oluşabilir ve dokunulamaz derecede hassaslaşabilir.

Yorgunluk: Gebelikte yükselen hormonlar daha çabuk yorulmaya ve halsizliğe sebep olur. Sürekli uyku hali görülebilir. Anne adayları akşamları daha erken uyumak ister ve sabahları kalkmakta zorlanırlar. Uykusuzluk ve yorgunluk hamilelik belirtileri arasında en hızlı gelişen belirtilerdendir.

Mide bulantısı: Mide bulantılar en çok hamileliğin ilk 3 ayında görülür. Bulantıların sebebi değişen hormon dengesidir. Mide bulantılarına baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk eşlik eder. Bu bulantılar daha çok sabahları görülür. Bulantıların şiddeti ve sıklığı her anne adayında farklıdır. Hatta bazı anne adayları hiç bulantı yaşamayabilir.

Duygusal değişiklikler: Yine hormonal değişimlere bağlı olarak hamileliğin ilk haftalarında ruh hali dalgalanmaları görülebilir. Bazı duygular çok yoğun yaşanabilir.

Kabızlık: Hamilelikte progesteron seviyesi yükselerek iç organlardaki besin akışında yavaşlama meydana getirir ve kabızlığa sebep olur. Bu durumun önüne geçmek için bol lifli yiyecekler tüketilmeli, egzersiz yapılmalı ve bol sıvı alınmalıdır.

Sık idrara çıkma: Normalden daha çok idrara çıkma isteği bazı anne adaylarında erken hamilelik belirtileri arasında yer alırken, bazı anne adaylarında sadece hamileliğin son dönemlerinde mesanenin daralmasına bağlı olarak görülür.

Vücut ısısında değişiklik: Vücut ısısının yükselmesi erken hamilelik belirtileri arasında yer alır. Anne adayları zaman zaman ateşlenmiş hissine kapılır.

Koku hassasiyeti: En çok görülen hamilelik belirtilerinden biri de koku hassasiyetidir. Birçok anne adayı özellikle yemek kokularından rahatsız olabilir.Bu durum hamileleri rahatsız eder ve bulantılarını tetikler.

Hamilelik Teşhisi

Yukarıdaki belirtiler görülüyorsa yapılacak en doğru şey eczaneden alınacak hamilelik testiyle gebeliğin kontrol edilmesidir. Bu testlerdeki doğruluk oranı %99’dur. Ancak bu oran adet gecikmesi 10 günden fazla olduğunda söz konusudur. Daha erken yapılan testlerde hata payı %50’dir. Bu nedenle daha doğru sonuç almak için hamilelik testinin adet gecikmesinin 10. gününden sonra yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Yapılan testin sonucu ne olursa olsun kesin teşhis için en doğru yol bir doktora başvurulmasıdır. Yapılacak kan testleri ile hamile olup olmadığınızı kesin olarak öğrenebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.